logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
25 ноември 2015 г. Научна конференция „100 години от Първата Световна война – участие и последици”.
 На 25 ноември 2015 г. в панорама „Плевенска епопея 1877 г.” се проведе Научна конференция „100 години от Първата Световна война – участие и последици”. Тя се организира от Българска Академия на науките и Медицински университет-Плевен чрез Регионалния академичен център и Община Плевен, съвместно с Военноисторически музеи – Плевен, Регионален исторически музей-Плевен и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.


 Конференцията се откри от проф. д-р Мария Средкова, регионален координатор на Национална академична мрежа- Плевен и доц.д-р Милко Аспарухов, директор на Военноисторически музеи-Плевен.


 В приветствието си към гостите и участниците в конференцията той изтъкна, че „Всички ние плевналии сме длъжници на нашите деди, които загинаха по полята на една от най-кървавите касапници на човешката цивилизация - Първата световна война. В полята край Плевен има 166 мемориала свързани с Освобождението. Паметниците, посветени на нашите деди обаче са твърде малко”.


 Основен лектор на конференцията бе академик Георги Марков. В изложението си той подчерта, че Първата световна война е най-кръвопролитния сблъсък на човечеството, който надхвърля всякакви очаквания и оставя следи през целия 20 век. Академик Марков изтъкна, че поуката от тази война, валидна и за днес е, че от един конфликт на Балканите – изключително невралгична зона, може да се разгори световен пожар.


 Със свои доклади по темата на конференцията се представиха още полк. Димитър Зафиров от Централното ръководство на Съюза на офицерите от запаса и резерва и Красимир Петров – уредник в РИМ – Плевен.