logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
8 юни 2015 г. Герой от Плевенската епопея, канонизиран за светец
 На 8 юни 2015 г. в приземния храм „Въведение Богородично” при Катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий”, град Ловеч, се проведе беседа и киновечер посветени на  Леонид Чичагов - свещеномъченик Серафим Петроградски, участник в Руско-турската освободителна война 1877/78 г. 


 Проявата бе открита от Ловчански Митрополит Гавриил, който отправи молитва към светеца и припомни неговото житие.


 Олга Райская - Качесова Николаевна, кандидат на медицинските науки и главен изследовател на живота и делото на св. Серафим, изнесе доклад за мъченическия път и многостранните таланти на Петроградския митрополит.


 Емилия Зорнишка, главен уредник във Военноисторически музеи – Плевен дългогодишен изследовател на делото на Леонид Чичагов, представи дневника му посветен на пребиваването на царя Освободител в Дунавската армия по време на Руско-турската освободителна война 1877/78 г.


 Св. Серафим Чичагов е един от руските новомъченици, разстреляни на Бутовския полигон в Москва. Само за една година от 1937 до 1938 г. в траншеите на полигона са  убити над 20 хиляди души. Сред тях са над хиляда свещеници, монаси и обикновени християни. Смъртно болен, на носилка, пренесен от затвора до мястото на разстрела, свети Серафим завършва своя живот с думите: „Гонението ще свърши и православието отново ще възтържествува”. 
 Свети Свещеномъченик Серафим Чичагов е канонизиран през 1997 г.