logo

19 януари 2015 г. Представяне специално издание на в-к „Литературен форум”
 На 19 януари 2015 г. в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” се състоя представянето на специализираното издание на в-к „Литературен форум”, посветено на строителите на стария Плевен – фамилиите от с.Емборе, Македония, преселници в Плевен. Проявата се организира от Македонското културно-просветно дружество „Парашкев Цветков”, Военноисторическите музеи в Плевен и НЧ „Парашкев Цветков”. На събитието присъстваха народният представител от Патриотичния фронт и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов, депутатите Найден Зеленогорски и Борис Ячев, общински съветници и политици.


 Изданието представиха писателят Георги Стойков, Марин Георгиев – издател на в-к „Литературен форум” и доц.д-р Милко Аспарухов, директор на Военноисторически музеи Проследяват се значими събития от историята и изграждането на Плевен, както и ролята и делото на македонските преселници от с.Емборе. Вестникът е посветен на дарителството и живота на именити плевенчани като Димитър Константинов - Касапина, фамилиите Върбанови, Димитрови, Прокопанови и Стоянови. Интереса на читателите привлича и разказът за с.Емборе, където е роден Димитър Константинов, и богатият снимков материал, свързан с историята на Плевен.
 „Само след три години ще бъдем свидетели на най-светлия празник на Плевен. Ще се навършат 140 години от Освобождението на града. Военноисторически музеи - Плевен ни поднасят специален брой на вестник „Литературен форум”. 20 публикации и над 34 снимки, поместени в 16 страници. Те ни връщат в далечното минало на града и ни правят съпричастни. Почти всички модерни сгради в Плевен са на една малка група хора, преселници от Емборе, селце в Егейска Македония” каза при представянето на изданието писателят Георги Стойков. 
 Марин Георгиев сподели, че това е верният път за възпитание в патриотизъм, чрез подобни скромни издания, както това и  че „Голям е приносът на тези български фамилии, преселили се от Македония в Плевен. Техните сгради стоят още в Плевен“. 
„Изминали са повече от 130 години и още се помни онова, което са сътворили тези хора”, подчерта народният представител Красимир Каракачанов.  
 Хорът за македонски песни към читалище „Парашкев Цветков” поздрави  присъстващите на представянето.