logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
10 декември 2014 г. Изложба „115 години Комитет Цар Освободител Александър ІІ”
  По повод 10 декември и 137 години от освобождението на Плевен, на оградата на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” се експонира изложба на открито „115 години Комитет Цар Освободител Александър ІІ”. В 12 постера изложбата разказва за учредяването и дейността на Комитет „Цар Освободител Александър ІІ”.
 Комитетът е учреден на 18 август 1899 г. в София по инициатива на Поборнико-опълченската корпорация в България с благородната цел „да подхранва чувството за национална гордост у българина”. За председател на Комитета е избран Стоян Заимов, деец на Българското възраждане и национално освобождение. Членове на Комитета са видни български политически и обществени дейци, представители на културата и изкуството, дипломати, поборници и опълченци На 10. ХІІ. 1899 г., с тържествена акламация,  за върховен покровител и почетен председател е провъзгласен княз Фердинанд І. 
 Първоначално дейността на Комитета е насочена към организирането на клонове в страната за събиране на парични средства и дарения за изграждане паметник на Александър ІІ в София, Музей на Българското Възраждане и Дом за българските ветерани – участници в националноосвободителните борби, поборници и опълченци. 


 Изложбата разказва за организирането и провеждането на конкурс за изграждането на паметник на Цар Освободител Александър ІІ в гр.София и на Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен, построен в периода 1903-1907 г. в памет на загиналите в Плевенската епопея 1877 г. воини от руската и румънска армия. 


 Отразено е и създаването на Къщите музеи, Мавзолеят, мемориалните паркове и паметници в Плевен, Пордим, Бяла и Горна Студена. Създадени в периода 1903-1907 г. като мемориални музеи, посветени на събитията от Руско-турската война 1877-1878 г., Военноисторическите къщи музеи са сред първите музейни институции в България, създадени в резултат на  целенасочена държавна политика. Управлението на музеите се установява в Плевен и за пръв техен директор е назначен Стоян Заимов, който остава на този пост до края на живота си.