logo

Съобщение

Във връзка със Заповед № РД 10-281/10.03.2020 на Кмета на Община Плевен се преустановява приемането на посетители в Панорама "Плевенска епопея 1877 г." и останалите обекти на РВИМ-Плевен до второ нареждане!
21 ноември 2014 г. Изложба „Освобождение” с експонати от колекциите на Военноисторически музеи
 На 21 ноември 2014 г., по повод 137 години от освобождението на град Етрополе от османска власт, в Историческия музей в града бе открита гостуваща изложба на Военноисторически музеи Плевен. 


 Етрополци имаха възможност да видят уникални експонати от колекциите на Военноисторически музеи - оригинални образци на руски военни униформи, руско и трофейно турско оръжие,  
вещи от военния бит, 


ордени, медали и възпоменателни знаци. 


 Изложени бяха и живописни платна с образите на ген. Гурко, ген. Скобелев и ген. Лавров, както и исторически моменти от Плевенската епопея 1877 г., зимното преминаване на Балкана, боят при Шейново и много паметници.
Вниманието на присъстващите привлякоха и други безценни реликви  - лични вещи на загинали руски воини,  намерени по бойните полета край Плевен – икони, кръстове и походни икони. 


 Зад всеки от тези знаци на християнската вяра стои една човешка съдба, надежда и упование за божие покровителство по пътя на трудното и опасното, но благословено дело - да отдадеш живота си за братя по вяра, за славянско единство.