logo

Съобщение

РЕГИОНАЛЕН  ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 14 април 2017 г. ще работят Експозиция „Плевенска епопея 1877 г.” в РИМ, Къща музей „Велики Княз Н.Николаевич” и Къща музей „Негово Кралско Величество Карол І” в гр. Пордим.

На 14 и 15 април 2017 г. ще работят Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” и Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. 

На 16 и 17 април 2017 г. музейните обекти

НЯМА ДА РАБОТЯТ

21 ноември 2014 г. Изложба „Освобождение” с експонати от колекциите на Военноисторически музеи
 На 21 ноември 2014 г., по повод 137 години от освобождението на град Етрополе от османска власт, в Историческия музей в града бе открита гостуваща изложба на Военноисторически музеи Плевен. 


 Етрополци имаха възможност да видят уникални експонати от колекциите на Военноисторически музеи - оригинални образци на руски военни униформи, руско и трофейно турско оръжие,  
вещи от военния бит, 


ордени, медали и възпоменателни знаци. 


 Изложени бяха и живописни платна с образите на ген. Гурко, ген. Скобелев и ген. Лавров, както и исторически моменти от Плевенската епопея 1877 г., зимното преминаване на Балкана, боят при Шейново и много паметници.
Вниманието на присъстващите привлякоха и други безценни реликви  - лични вещи на загинали руски воини,  намерени по бойните полета край Плевен – икони, кръстове и походни икони. 


 Зад всеки от тези знаци на християнската вяра стои една човешка съдба, надежда и упование за божие покровителство по пътя на трудното и опасното, но благословено дело - да отдадеш живота си за братя по вяра, за славянско единство.