logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
5 декември 2014 г. Откриване нова експозиция в Панорама „Плевенска епопея 1877".
 В навечерието на 10-ти декември – Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 137  години от освобождението на града, Военноисторически музеи Плевен откриха Нова експозиция в заключителна зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, която представлява малка, но съществена част от богатството в колекциите на музея. 
 Военноисторически музеи-Плевен съхраняват над 120 хиляди движими културни ценности с национално значение, свързани с местата на паметта, Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г., борбите за национално освобождение – безценни уникати, които нямат аналог.
 Експонирано е въоръжение на воюващите армии и Българското опълчение /руско, румънско и турско хладно и огнестрелно оръжие/ - Крнка, Бердана 1 и 2, Дрейзе, Пибоди, Хенри-Мартини, Ремингтон, многозарядна пушка Хенри Уинчестър, Снайдер, пушка Шаспо и др.


 Оръжие от периода на борбите за национално освобождение на българския народ, включващо уникални образци оръжие от ХVІІІ и началото на ХІХ в. - кремъчни и капсулни пушки, пистолети и ятагани.  


Руско артилерийско и пионерно имущество 


Църковни принадлежности - Служебник на протойерей Антоний Попов, откупен от турски войник в деня на падането на  Плевен. 


 Руски военни униформи, мундири от различни родове войски, бешмет и черкезка на младши унтерофицер от Горски-Терски конен ирегулярен полк. 


Реликви от бойното поле при Плевен – нагръдни икони и кръстчета


 Откриването на Новата експозиция завърши с приятна изненада за гостите и  ценителите на музиката. Клавирен концерт от произведения на Шопен  изнесе младият виртуоз Емануил Иванов. 16-годишният талантлив пианист е ученик в езикова гимназия „Бертолд Брехт” в Пазарджик в класа по пиано на Галина Даскалова и на академик проф. д-р Атанас Куртев (София). 


 През юли 2014 е изнесъл солов рецитал във Франция, Бургундия на фестивала „Атанас Куртев”. Носител е на престижни награди: ІІ Международен конкурс „Viva piano” (София) – І награда; І Международен конкурс „Скрябин-Рахманинов” (София, 2012) – І награда и златен медал; ІІ Международен конкурс „Виктор Мержанов” (Кюстендил,2013) – І награда и златен медал.