logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
3 декември 2014 г. Изложба „Памет за Освобождението“
 По повод 10 декември – Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 137 години от Освобождението на града, Военноисторически музеи Плевен, с изключителното съдействие на „Братя Василеви” АД, представиха изложбата „Памет за Освобождението“ в галерия „Индустриална 11“, град София.


 На събитието присъстваха Васил Василев – председател на Фондация „Братя Василеви” АД, акад. Светлин Русев, ген. Стоян Топалов, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Георги Йорданов, бивш министър на културата, Борис Громов – директор на Дом на Москва в София, представители на плевенското землячество в София, музейни специалисти, много гости. Изложбата се откри със слова на акад.Светлин Русев и доц.д-р Милко Аспарухов, директор на Военноисторически музеи Плевен. Експонатите са от колекциите на Военноисторическия музей – Плевен и включва 27 художествени платна, които отразяват моменти от историческите събития, белязали хода на войната. Някои от тях са: „Защитата на Плевен”, „Превземането на Ловеч”, „Завладяване на редутите при Плевен от Скобелевци”, „Боят на река Вит”, „Боя при Смърдан” и други. Отразено е отношението на българския народ към войната с платна, които илюстрират братската помощ, посрещането на освободителите и радостта от свободата.


 Друга тема в живописните платна са паметниците на признателност – мавзолеите в Плевен и Гривица, храм-паметникът „Св. Александър Невски”, паметници и братски могили, разположени на бившите бойни полета, които и днес пазят спомена и напомнят за високата цена, с която е възстановена българската държавност. 


 Художествената колекция е запълнена с произведения от български и чуждестранни автори от различни поколения. Сред тях са утвърдени имена на български художници, като акад. Светлин Русев, Христо Бояждиев и Дионисий Дончев, участвали в художествените работи по панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, Сашо Рачев, Дило Дилов, Захари Гетов, Лиляна Русева. Представени са и оригинални вещи от войната – мундир на младши унтер-офицер от 4-ти Донски казашки полк, руско ръчно огнестрелно оръжие – Крънка и Бердана 2, пушка Пибоди и образци от хладно оръжие.