logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
9 септември 2014 г. Изложба „Скъпоценна украса на икони"
 В Панорама "Плевенска епопея 1877 г." се откри изложба „Скъпоценна украса на икони" на Държавен Владимиро-Суздалски историко-архитектурен и художествен музей-резерват. Гости на откриването бяха областният управител на Област Плевен арх. Бойко Балтаков, кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и заместник кметове на общината, г-жа Светлана Мелникова - директор на Владимиро-Суздалския музей резерват, Завеждащ консулската служба в посолството на Руската Федерация в България Евгений Гузеев. 


 Изложбата се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България и с изключителното съдействие на Министерството на културата на Руската федерация. Организатори от българска страна са Община Плевен и Дирекция „Военноисторически музеи” - Плевен. 


 Изложбата представя над 180 уникални произведения от фонда на музея, създадени в периода от XVI до началото на XX век, проследяващи историята на руската иконопис. Посетителите имат възможност да се запознаят с богатството и многообразието в украсата на руската православна икона, да проследят нейното формиране и промяна през различните исторически периоди.  "Изложбата "Скъпоценна украса на икони" не е самоцел. Тя е безспорен духовен мост между два славянски православни народа и несъмнено ще остане в историята", отбеляза в словото си директорът на Военноисторически музеи - Плевен доц. Милко Аспарухов.


 „Не случайно Плевен е домакин на тази изключителна изложба”, каза в приветствието си директорът на музея резерват Светлана Мелникова. „Не само защото този град и боевете за неговото Освобождение имат знаково значение в историята на Русия. А и защото Дирекция „Военноисторически музеи“ и Владимиро-Суздалския музей резерват успешно си сътрудничат близо десетилетие. Организацията беше много трудна, но аз съм удовлетворена, че експонатите, които дори у нас, в Русия, не могат да се видят често, защото са част от фонда на музея, ще станат достояние на българската публика. Изложбата се открива в дните, когато се чества 800 години Владимирска епархия. 

 


 "Изключително съм радостен, че точно Плевен беше избран за тази изложба", каза кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Той изрази убеденост, че изложбата ще бъде посетена от хиляди български граждани. Проф. д-р Димитър Стойков благодари за изключителното съдействие на министерствата на културата на България и Русия и за перфектната организация на ръководствата на Владимиро-Суздалския музей резерват и на Дирекция „Военноисторически музеи” - Плевен.Изложбата "Скъпоценна украса на икони" ще остане в Панорама "Плевенска епопея 1877 г." до 19 октомври 2014 г.