logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
3 март 2014 г. Дарение - бронзова фигура на ген.М.Д.Скобелев
 По повод Националния празник 3 март и 136 години от Освобождението на България, уникалната експозиция на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” се обогати с ценно дарение - бронзова фигура на бележития руски пълководец генерал Михаил Дмитриевич Скобелев – дарение от „Южен поток България“ АД. Монументът, висок 240 см и тежащ 200 килограма, е поставен на централно място във фоайето на Панорамата, върху висок постамент, само на няколко десетки метра от редут „Кованлък“, превзет от ген. Скобелев и неговия отряд на 11 септември 1877 г. Той е реплика на известната статуя, изработена от плевенския скулптор Ангел Спасов през 1946 г. и се съхранява в Художествена галерия „Илия Бешков”.


 Проектът е съвместна инициатива на Военноисторически музеи Плевен, Художествена галерия „Илия Бешков” Плевен и „Южен поток България” АД, които са щедрите спомоществователи за изработването на фигурата. Директорът доц. д-р Аспарухов отправи благодарност към дарителите, с които не за първи път Военноисторически музеи съвместно инициират и осъществяват проекти по опазване и популяризиране на богатото културно-историческо наследство на Руско-турската Освободителна война в Плевенския регион. Откриването на бронзовата фигура уважиха изпълнителните директори на „Южен поток България” АД Игор Йолкин и Владимир Инков, Иван Йончев – Изпълнителен директор на Български енергиен холдинг ЕАД, областният управител Илиян Йончев, заместникът му Мирослав Михайлов и секретарят на Областта Емил Димитров, както зам.-кмета на Община Плевен Алексей Зелов, много граждани и гости на града. Новата придобивка бе осветена от отец Милен. 


Слово за живота и военните подвизи на Белия генерал произнесе директорът на Военноисторическите музеи доц.д-р Милко Аспарухов. 
Директорът на плевенския Драматичен театър Илко Иларионов рецитира стихотворението на плевенския поет Георги Константинов „Балада за нисшите чинове”, както и своя поетична творба за Панорамата.
Дарението е по повод 136 години от Освобождението на България и е израз на почит към героизма на руските воини, дали живота си в Руско-турската война от 1877-78 г. Дарението е с неизмерима стойност и е от сърце, отбеляза Игор Йолкин.