logo

14 ноември 2013 г. Изложба по повод 170 години от рождението на ген. М. Д. Скобелев
    По повод отбелязването на 170 – та годишнина от рождението на видния руски пълководец, герой на Руско-турската Освободителна война 1877/78 г. и Плевенската епопея, ген. М. Д. Скобелев, Военноисторически музеи представиха в Московския културно-делови център „Дом на Москва в София уникални реликви, свързани с живота и дейността му.    Сред тях са кожена папка, бронзова мастилница, бронзово преспапие с форма на седло, стойка за перодръжки и моливи, лично притежание на Скобелев. Акцент в колекцията е изящната бронзова статуетка на генерал М. Д. Скобелев на кон, на скулптора Евгений Лансере.     Представиха се и жетони, посветени на ген. Скобелев и участието му в Руско-турската война 1877/78 г., на откриването на паметника му в Москва през 1912 г. и други.
    В изложбата се включиха и реликви от бойното поле при Плевен, района на Зелените възвишения и Мъртвата долина /днешния Скобелев парк/, където се е сражавал отрядът на ген. М. Д. Скобелев на 11 и 12 септември 1877 г. Това са малки метални нагръдни икони, походни олтари и кръстове.
 Изложбата се съпътства от 20 живописни платна от художествената колекция на Военноисторически музеи Плевен, отразяващи различни епизоди от  Руско-турската война 1877/78 г. и Плевенската епопея.