logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
29 октомври 2013 г. Подписване договор между ВИМ - Плевен и ЦМВС на РФ
 В Централния музей на въоръжените сили на Руската Федерация, град Москва, се състоя тържествена церемония по подписването на Договор между Военноисторически музеи Плевен и Централния музей на въоръжените сили на Руската Федерация, за даряването и поставянето в експозиция на бюст на генерал М. Д. Скобелев.
 На церемонията присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация господин Бойко Коцев, кметът на град Плевен проф. д-р Димитър Стойков, директорът на Военноисторически музеи Плевен доц. д-р Милко Аспарухов, заместник префектът на ЦАО на град Москва Сергей Грантович Акопов, председателят на  обществената организации „Союз друзей Болгарии” Виктор Василиевич Шарапов, вицепрезидентът на Международното обществено обединение „Скобелевски комитет” Владилен Иванович Гусаров и др.  Договора подписаха: от българска страна директорът на Военноисторически музеи Плевен доц. д-р Милко Аспарухов, от руска страна директорът на Централния музей на въоръжените сили на Руската Федерация Александър Константинович Никонов. 


 Дарението се извършва по повод 170 годишнината от рождението на бележития руски пълководец, герой от Руско-турската Освободителна война 1877/78 г. и Плевенската епопея ген. М. Д. Скобелев. Бюстът – реплика на ген. Михаил Дмитриевич Скобелев, с автор на оригинала българският скулптор Ангел Спасов е изработен със средства на Форум „България – Русия” и е официално съгласуван с Министерството на културата на Република България. Партньорът на проекта, Форум „България – Русия”, предостави бюста безвъзмездно на Военноисторически музеи Плевен конкретно за случая. 


 По време на церемонията доц. д-р Милко Аспарухов подари на  Централния музей на въоръжените сили на Руската Федерация реликви от Руско-турската война 1877-78 г. от местата на бойните действия в района на град Плевен. По време на неформалната среща-разговор след официалната церемония директорите на двете музейни институции изказаха желание за бъдещо ползотворно сътрудничество и съвместни инициативи между двата музея, което ще се конкретизира в подписването на договор между двете страни.
 Снимките са любезно предоставени от Централния музей на въоръжените сили на Руската Федерация.