logo

10 септември 2013 г. Научна конференция на тема: „Русия – България. Връзки във времето”
 На 10 септември 2013 г. в панорамна зала на „Панорама Плевенска епопея 1877 г.” се проведе Научна конференция на тема: „Русия – България. Връзки във времето”. Конференцията бе посветена на Руско-турската Освободителна война 1877/78 г., 135 –та годишнина от Освобождението на България и предстоящото честване на 170 годишнина от рождението на героя на Плевен ген.-лейтенант М.Д.Скобелев.  


 Конференцията се проведе под патронажа на Кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, а организатори са Община Плевен и Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен. Съорганизатори на конференцията са Съюз на учените в България, Българо-руски обществен форум, Асоциация „Витязи” – Русия, Фонд за поддържане на публичната дипломация „А. М. Горчаков” – Русия, Федерална агенция на Русия „Россотрудничество”, „Съюз на приятелите на България”– Москва – Русия.
 В работата на конференцията взеха участие изтъкнати учени от  България и Русия, като проф.дин Андрей Пантев, проф.дин Радослав Мишев, проф.дин Христо Глушков, Самохвалов И. Л., Латинин В. А. и други.


 Конференцията беше открита от директора на Военноисторическите музеи доц.д-р Милко Аспарухов, който в обръщението си към участниците и гостите подчерта, че Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” за пореден път е домакин на научен форум, който дава трибуна не само на специалисти, работещи по проблематиката на Руско-турската война 1877/78 г., но и на общественици и политици, които учейки се от историята правят анализи на настоящето и отправят послания в бъдещето. Доц.Аспарухов благодари на участниците в конференцията за многообразието в темите, някои от които в интердисциплинарен аспект засягат важни моменти от богатата проблематика на взаимоотношенията България – Русия.
 Приветствие към участниците отправиха кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, президентът на България 2002-2012 г. Георги Първанов, Виктор Василиевич Шарапов, вицеадмирал Кир Георгиевич Лемзенко и Немчинов  Николай Николаевич – ръководител на делегацията и Председател на Висшия съвет на „Асоциация Витязи”.


 Модератори на форума бяха професорите по история от Великотърновския университет – Радослав Мишев и Христо Глушков.


 В докладите на участниците в конференцията бяха засегнати важни аспекти от дипломатическите и геополитически проекции на Руско-турската война 1877/78 г., съвременния поглед на резултатите от войната, а така също и поуките от историята в отношенията България - Русия. Обърна се внимание на славянско-православния цивилизационен проект и опита за нова геополитика. Място намериха и връзките на детско-юношеските и младежки организации на Русия и България и връзките в областта на културата и в частност в литературата.