logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
23 август 2013 г. Панорамата посетиха представители на Запорожкото областно дружество
 На 23 август 2013 г. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” бе посетена от представителите на Запорожкото областно дружество за българска култура Иван Петрович Ангелов и Анатолий Иванович Велчев. Те обикалят страната с помощта на велосипеди, като пътешествието им е посветено на 150 - тата годишнина от преселението на българи в Бесарабия и Таврия. На срещата им с директора на военноисторическите музеи доц.д-р Милко Аспарухов, те споделиха, че целта им е да опознаят историята на България и съвременната й култура, както и да ги популяризират сред българската общност в Украйна. В Запорожка област живеят около 30 000 българи, има български лицей и български дружества.
 Българските преселници са особено горди с паметната плоча на хан Аспарух, монтирана в Запорожие, на градския площад на Профсъюзите.  Иван Ангелов разказа, че е открил гроба на основателя на българската държава въз основа на карта от 1930 г, принадлежала на украинския археолог Владимир Гривинченко, който е  първооткривател на могилата.


 Mемориална плоча, на която е отбелязано, че тук е открит гроб на представител на рода Дуло. Около паметната плоча са наредени 33 камъка, символизиращи 33-мата войници, загинали в тежко сражение с хазарите заедно с Аспарух в битката при остров Хортица. Броят на камъните отговаря и на броя на 33-те български села в Запорожието.
 В края на срещата доц.д-р Милко Аспарухов подписа с паметен текст двете знамена, запазили много имена на места и на институции, посетени от велосипедистите.