logo

18 май 2013 г. - Европейска инициатива „Нощ в музея”
 На 18 май - Международният ден на музеите, за седми пореден път, Плевенските Военноисторически музеи се включиха в европейската инициатива „Нощ в музея”, която се проведе в знаковата за Плевен къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”.  
 Откри се поредната изложба по проекта „Уникални реликви от Българското възраждане”. Изложбите по този проект представят уникални експонати – лични вещи и оръжие на дейци на Българското национално възраждане и освобождение. 


 През май 2013 година се навършват 170 години от рождението на Цан¬ко Дюстабанов, деец на Българското възраждане и национално освобождение, участник в Априлското въстание 1876 г. и войвода в Първи Търновски революционен окръг. 
 Представените лични вещи на Цанко Дюстабанов – турски ятаган с дървена кания, кремъчен пистолет и  дивит /мастилница/, са подарени на плевенските Военноисторически музеи през 1964 г. от негови наследници - Парашкева Иванова Дюстабанова, родом от Търново, живяла в Плевен, и съпруга й.
 След откриването на изложбата, в парка на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”  се представи игралният филм „Турски гамбит”.