logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
16 февруари 2013 г. - Изложба с картини от художествения фонд на дирекция „ВИМ” Плевен
    На 16 февруари 2013 г. в с. Брестовец, община Плевен се проведе тържество, посветено на Националния празник на България 3 март и 135-ата годишнина от Освобождението на страната ни от османска власт. Гости на тържеството бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, представители на държавната и местна власт, общественици, жители на село Брестовец, журналисти.    Честването започна с историческа възстановка на събития от Руско-турската война 1877/78 г., изпълнена от Регионален клуб „Васил Ганчев – Войводата" към национално дружество „Традиция". По време на войната край днешното село Брестовец е имало руска артилерийска позиция, в близост до която е бил разположен малък полеви лазарет.    В продължение на около месец, до средата на ноември 1877 г., под ръководството на 3 сапьорен батальон били извършени всички основни отбранителни и обсадни работи на Брестовецката позиция. Руските воини защитават самоотвержено позицията и не позволяват на главните сили на Осман паша да направят пробив на блокадната линия. Членовете на дружество „Традиция" показаха момента, в който колона от турски аскер се натъква на лазарета и го напада. В завързалата се престрелка руските войници отблъскват турската атака.

    След възстановката беше открита изложба с картини от фонда на дирекция Военноисторически музеи" - Плевен.    Жителите и гостите на Брестовец имаха възможност да видят творбите на художници, отразяващи „от мястото на събитието" хода на бойните действия.    Повечето от тези художници по онова време са били акредитирани към главните квартири на воюващите страни. Традицията им е продължена и от по-късните поколения творци, а към епизоди от Руско-турската война и Плевенската епопея 1877 г. често се обръщат майстори на четката от България и Русия, за които темата е особено близка. Най-много са сюжетите от бойните действия на руската армия и българското опълчение с акцент върху форсирането на Дунав, боевете при Стара Загора, трите атаки и падането на Плевен.    При откриването на изложбата беше припомнено, че колекцията на дирекция „Военноисторически музеи" започва да се сформира още при създаването на музеите в началото на 20 век. В комитета „Цар Освободител" са включени много известни художници и скулптори. В изложбата, експонирана в читалището на Брестовец, могат да се видят творбите на плевенските художници Христо Бояджиев и Дионисий Дончев, участвали и в изрисуването на Панорамното платно, на Данаил Мицев, Лиляна Русева, Иван Иванов, Борис Недев, Сашо Рачев.