logo

Съобщение

РЕГИОНАЛЕН  ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 14 април 2017 г. ще работят Експозиция „Плевенска епопея 1877 г.” в РИМ, Къща музей „Велики Княз Н.Николаевич” и Къща музей „Негово Кралско Величество Карол І” в гр. Пордим.

На 14 и 15 април 2017 г. ще работят Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” и Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. 

На 16 и 17 април 2017 г. музейните обекти

НЯМА ДА РАБОТЯТ

31 октомври 2012 г. - Ремонтно-възстановителни дейности на Дирекция „ВИМ”
 В края на лятото, в Гривица, вандали подпалиха братската могила-гробница на загиналите в сраженията на 8 юли 1877 руски и румънски войни. Щетите от пожара бяха незабавно заличени със средства по бюджета на Военноисторическите музеи, но декоративните храсти – юнипериус, на повече от 50 години са загубени безвъзвратно.

 Край село Телиш, две от братските могили на загиналите на 24 октомври 1877 г. руски воини от Лейбгвардейски егерски полк бяха ремонтирани със съдействието на Военноисторическите музеи със средства предоставени от Генералното консулство на Русия в град Русе.
 Военноисторическите музеи взеха участие и в реновирането на паметника-обелиск, край село Згалево, посветен на намиращите се там по време на войната военновременни болници, лазарети и медицински пунктове, посещавани и инспектирани от прочутият руски хирург професор Н.И. Пирогов. Средствата за реновирането бяха дарени от ПП “Нова зора”.