logo

9 септември 2012 г. - 21 – ва Международна конференция на панорамите
 От 9 до 13 септември 2012 г. Плевен бе домакин на 21 – та Международна конференция на панорамите, организирана от Международният съвет на панорамите, Община Плевен, Военноисторически музеи Плевен и Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”  Патрон на събитието, което събра представители от 15 държави от целия свят, бе госпожа Цецка Цачева – Председател на Народното събрание на Република България.  Темата на конференцията, посветена на 135-годишнината от Освобождението на Плевен по време на Руско-турската война 1877/78 г., 105-годишнината от създаването на Военноисторическите музеи в България и 35-годишнината от изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” бе  „Исторически битки във формат Панорама - послания и предизвикателства”. Международните панорамни конференции се провеждат всяка година от 1992 г. насам, като Плевен за втори път е домакин на международната среща. Първото домакинство на града е през 2002 г.  


 През 2012 година в конференцията взеха участие представители от Холандия, Германия, Швейцария, Турция, Бразилия, Белгия, САЩ, Великобритания, Япония, Русия, Люксембург, Гърция, Китай, Полша и България.


 В своето приветствие към участниците госпожа Цачева подчерта, че Панорамата е нещо, което след като веднъж видиш, носиш в себе си за цял живот. Тя сподели, че според нея панорамите имат едно основно предназначение - да отправят послания към хората и че нищо не може да замени онзи комплекс от усещания и възприятия, който човек изживява, когато се намира в центъра на панорамата. 

 Заседанията на конференцията преминаха изключително успешно и при голям интерес от страна на музейната колегия и на гостите в залата.

 След приключване на конференцията домакините организираха изключително интересна туристическа обиколка, включваща посещение на столицата на Второто Българско царство Велико Търново, архитектурния музей-резерват Царевец, църквата „Св.40 мъченици”, археологическия музей-резерват Арбанаси, църквата „Рождество Христово” и архитектурно-етнографски комплекс Етъра.