logo

Съобщение

РЕГИОНАЛЕН  ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 14 април 2017 г. ще работят Експозиция „Плевенска епопея 1877 г.” в РИМ, Къща музей „Велики Княз Н.Николаевич” и Къща музей „Негово Кралско Величество Карол І” в гр. Пордим.

На 14 и 15 април 2017 г. ще работят Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” и Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. 

На 16 и 17 април 2017 г. музейните обекти

НЯМА ДА РАБОТЯТ

23 Май 2012 г. - Откриване на обновения паметник на загиналите румънски воини в с.Гривица
 На 23 май 2012 г., по повод Деня на героите в Румъния, в Парка на Дружбата в село Гривица се състоя тържеството по откриването на обновения паметник на загиналите в боевете край Гривица през 1877 г. румънски войници и офицери. Преди тържеството официалната румънска делегация водена от Н.Пр. Антон Пъкурецу, посланик на Румъния в Република България, посети параклис-мавзолей „Св.Георги Победоносец“ и се поклони пред паметта на загиналите руски и румънски воиници и офицери в Плевенската епопея 1877 г. Първоначално паметникът е издигнат на бойното поле, пред източния ров на редут „Баш табия”, на 2,5 км. северозападно от с.Гривица. Когато през 1958 година се създава Парка на дружбата, той е преместен на сегашното място и е единственият в района румънски архитектурно-скулптурен паметник.
 На източната страна на паметника има текст на румънски език: „Който се бори храбро, името му остава безсмъртно”. През 1963 г. на западната страна е поставен бронзов релеф с лика на румънския старши-сержант Георги Цинтила, участвал в боевете и убит край село Гривица на 5 септември 1877 г.  Дирекция „Военно-исторически музеи” предприе цялостното реновиране на паметника като част от програмата за обновяване на всички паметници, посветени на загиналите в Плевенската епопея 1877 г. Финансирането на ремонтно-възстановителните дейности се пое изцяло от Военноисторическите музеи.