logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
17 Май 2012 г. - Европейска инициатива „Нощ в музея”.
    По повод Международния ден на музеите, Плевенските Военноисторически музеи се включиха в европейската инициатива “Нощ в музея” за шести пореден път и отвориха свободно врати за посетители на 17 май 2012 г.
    В знаковата за Плевен къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” се откри изложба с лични вещи на Апостола на свободата Васил Левски по повод 175 години от рождението му, предоставени от Регионален исторически музей Ловеч.    Сред безценните експонати са портативната печатничка на Левски, оригинален портрет на Васил Левски от 1870 г. с автограф, печати от червен восък, писма и документи.    Изложбата ще гостува в Плевен до 14 юни 2012 г.
    В параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец” прозвучаха прекрасните изпълнения на участниците в детския хор Звъника при Центъра за работа с деца, с художествен ръководител Ваня Делийска.    Концертът на известните оперни изпълнители Гиргина Гиргинова – сопрано, солистка на Русенската опера и тенорът Любомир Дяковски се прие изключително радушно от плевенската публика.    В „Нощта в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” се представи хладно и огнестрелно оръжие от Руско-турската война 1877 г., което предизвика очаквано голям интерес сред присъстващите.    Гостите в панорамата имаха възможност да присъстват на прожекцията на филма Турски гамбит, свързан с тематиката на Руско-турската война 1877/78 г. и Плевенската епопея.