logo

Съобщение

РЕГИОНАЛЕН  ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 14 април 2017 г. ще работят Експозиция „Плевенска епопея 1877 г.” в РИМ, Къща музей „Велики Княз Н.Николаевич” и Къща музей „Негово Кралско Величество Карол І” в гр. Пордим.

На 14 и 15 април 2017 г. ще работят Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” и Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. 

На 16 и 17 април 2017 г. музейните обекти

НЯМА ДА РАБОТЯТ

10 декември 2011г. - Плевенските Военноисторически музеи получиха ценно дарение
    На 10 декември 2011 г. плевенските Военноисторически получиха ценно дарение от г-жа Марина Дружинина от град Москва - оригинално писмо от Николай Константинович Шилдбах - подпоручик от Лейбгвардейски Егерски полк, написано в навечерието на сражението при село Телиш на 24 октомври 1877 г.    Предчувствайки своята гибел, младият подпоручик се обръща към баща си с прощални думи на обич и тъга.    Загиналият офицер е роден в дворянско семейство през 1855 г. Учи в 3-то военно Александровско училище в Москва, подготвящо пехотни офицери. След завършване на училището е командирован в Лейбгвардейски Егерски полк. Подпоручик Шилдбах загива край Плевен и е погребан в село Телиш. Името му е написано върху паметника-братска могила на загиналите руски воини от Лейбгвардейски егерски полк край село Телиш и на северната мемориална плоча на параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” в центъра на Плевен. Името на подпоручик Шилдбах е гравирано и върху мраморните плочи на Александровското военно училище.    Дарителката Марина Дружинина, която има роднински връзки с подпоручик Шилдбах, по образование е театровед и нейната дейност винаги е била свързана с театъра. Работила е като заместник-началник в Главното управление на театрите на град Москва, след това в Съюза на театралните дейци на СССР. Дружинина е създател и Отговорен секретар на Асоциацията на театралните режисьори. Заедно с други колеги създава и открива в Москва станалият популярен сред зрителите театър „Школа на съвременната пиеса” и дълги години е негов директор.