logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
10 декември 2011 г. - Историческа възстановка „Връщане Сабята на Осман паша”
    Тържествата по честването на 10 декември и 134–та годишнина от освобождението на Плевен завършиха с проведената в парка на Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” Историческа възстановка „Връщане Сабята на Осман паша”. Историческият спектакъл ни припомни един от най-важните моменти от новата история на град Плевен: ден първи от свободата след петвековното османско владичество, който може да бъде наречен „ден първи от победния марш на Освобождението”.

    Възстановката, която се провежда за първи път, се организира от Дирекция „Военно-исторически музеи” Плевен, Регионален клуб Традиция „Васил Ганчев–Войводата”, Национално дружество „Традиция”, Ротари клуб Плевен–Центрум и Северняшки ансамбъл- Плевен.

    Проявата предизвика очаквано голям интерес и събра стотици граждани и гости на Плевен.  Намеренията на организаторите са тези прояви, които се приемат с ентусиазъм, да продължат и в бъдеще.