logo

8 декември 2011 г. - Представяне на каталог „Военни униформи от Руско-турската война 1877-1878 г.
    В навечерието на 10 декември – Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение, Дирекция „Военно-исторически музеи“-Плевен представи поредното си издание, излязлата с благословията на Негово високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил книга, „Военни униформи от Руско-турската война 1877-1878 г. в колекцията на Военноисторическите музеи – Плевен“.    Проявата започна с изпълнения на детския църковен хор при Ловчанската митрополия.

    Директорът доц.д-р Милко Аспарухов представи на присъстващите новото издание на Военноисторическите музеи, а авторката на книгата Тамара Дичева ги запозна със структурата на каталога и някои любопитни и малко известни факти от историята на униформите. 

    Настоящото издание представя част от богатото културно-историческо наследство, свързано с Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея, съхранявано във фондовете на Военноисторическите музеи – оригинално военно облекло на различните войскови части от руската и румънската армия от Освободителната война.
    Колекцията включва 59 комплекта и отделни екземпляри, предоставени безвъзмездно от военните министерства на Русия и Румъния през 1903-1907 г., по молба на Комитета „Цар Освободител Александър ІІ”, за експозициите на къщите музеи в Плевен, Пордим, Бяла и Горна Студена.    Руската част от военното униформено облекло в колекцията на ВИМ в настоящия момент наброява 37 броя, от които 20 са пълни комплекти. От тях само 9 броя мундири и 3 комплекта черкезки и бешмети се съхраняват във фондохранилището, останалите образци заедно с всичките румънски военни униформи са експонирани във Военноисторическите музеи в Плевен, Пордим и Гривица.     След представянето на книгата клавирен концерт от произведения на Фредерик Шопен изнесе изтъкнатият български педагог и изпълнител Атанас Куртев – професор в Национална музикална академия.