logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
11 септември 2011 г. – Историческа възстановка „Трети щурм за Плевен, 11 септември 1877 г.”
    На 11 септември 2011 г., след 134 години, местността при Зелените възвишения – днешният Скобелев парк, отново се превърна в бойно поле. Зрителите наблюдаваха най-драматичния епизод от боевете на 11 септември – атаката на турските позиции на юг от Плевен и превземането на редут „Кованлък”, победа – извоювана с кръвта на 6500 убити и ранени от отряда на ген. М. Д. Скобелев. Особено атрактивни бяха героите на ІІІ-я щурм – ген. М. Д. Скобелев, подполковник Мосцевой, майор Ф. М. Горталов и художника В. Верешчагин, който рисува своите скици и ескизи на самото бойно поле.    Организатори са Дирекция „Военноисторически музеи” – Плевен, Община Плевен, регионален клуб „Васил Ганчев – Плевналията”, Национален клуб „Традиция” и Ротари клуб „Центрум” – Плевен. В историческата възстановка на ІІІ-я щурм на Плевен по време на Руско-турската война 1877-1878 г. участваха над 250 човека от Национално дружество „Традиция” и регионалните клубове от България и Румъния. Сценарият е подготвен от Дирекция „Военноисторически музеи” и регионален клуб „Традиция” – Плевен.  Ръководител на историческата възстановка, която се представя за първи път, бе подп. д-р Мануш Христов от регионален клуб „Васил Ганчев – Плевналията”. Идеята на организаторите е проявата да стане традиционна.


   
Почетен гост на събитието бе председателят на 42-то Народно събрание г-жа Цецка Цачева. Сред официалните гости бяха кметът на Община Плевен г-н Найден Зеленогорски, депутати, представители на Областната и Общинска администрация, граждани и гости на Плевен.
    Пред Костницата в Скобелев парк бе отслужена панихида за загиналите в боевете при Плевен на 11 септември 1877 г. Паметта на героите бе почетена с военна церемония и поднасяте на цветя.