logo

26 юли 2011 г. – Освещаване на новата църковна камбана на храм „Св. Параскева” в с.Згалево
    Военноисторически музеи Плевен, с изключителната подкрепа на Община Плевен и лично на кмета г-н Найден Зеленогорски, Генералното консулство на Руската Федерация в гр.Русе, кметството на село Згалево, Област Плевен и згалевчани, подпомогнаха закупуването на църковна камбана за храма на селото - „Света Параскева”. Изработена е в ООО „Литекс”, гр.Москва – специализирана леярна, в която са произведени камбани, огласяващи много православни храмове както в Русия, така и по света. Камбаната е богато декорирана, включително и с икони на Света Параскева и Исус Христос.
    През Руско-турската Освободителна война 1877/78 г. при с.Згалево се водят решителни сражения по време на контранастъплението на армията на Осман паша - 31 август 1877 г.
    По време на войната храмът „Света Параскева” в с.Згалево се намира само на 150-200 м. от руски военен лазарет на Н.И.Пирогов и е действаща църква, посещавана и от руски офицери и войници.
    Днес на бойното поле край селото се намират 7 паметника - братски могили. През пролетта на 2011 г. на звънарната на храма се постави паметна плоча с названията на полковете от руската имперска армия, сражавали се при с.Згалево в паметната 1877 г.