logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
29 юни 2011 г. – Откриване на обновените бюст-паметници на руски военачалници
С военен ритуал и водосвет Дирекция „Военно-исторически музеи” Плевен откри обновените бюст-паметници на руския император Александър ІІ, на Велики княз и Главнокомандващ руската Дунавска армия Николай Николаевич, на генерал-лейтенант Михаил Дмитриевич Скобелев и генерал- адютант Едуард Иванович Тотлебен в парка на знаковата за Плевен къща музей “Цар Освободител Александър ІІ”.

    Сред официалните гости бяха Кметът Найден Зеленогорски, Председателят на ОбС Георг Спартански, Генералният консул на Русия в Русе Владимир Климанов, помощник военния аташе на Посолството на Русия у нас Олег Латинин.

  Ремонтно-възстановителните дейности по цялостното обновяване с реставрация  на бюст-паметниците е част от големия проект за възстановяване на всички паметници в структурата на Плевенските Военноисторически музеи. Реновирането стана възможно благодарение на изключителната  подкрепа на Община Плевен и лично на кмета г-н Найден Зеленогорски и на Руското Генерално консулство в гр.Русе с личното съдействие на Генералния консул г-н Владимир Климанов.    Бюстът на руския император Александър ІІ, поставен през 1910 г., е дело на големия български скулптор Жеко Спиридонов, който по поръчка на комитета Цар Освободител Александър ІІ изработва шедьоври за новоизградените места на паметта в началото на ХХ в. в Плевен.Бюстът на главнокомандващия руската армия Велик княз Николай Николаевич, поставен през 1937 г.

и тези на генерал-адютант Едуард Иванович Тотлебен и на генерал-лейтенант Михаил Дмитриевич Скобелев, от 1957 г., са дело на бележития наш съгражданин и народен художник - скулптора Ангел Спасов.    С голямата грижа  и усилия, които полагат  за добрия експозиционен вид на всички паметници в Плевенския край от Освободителната война,  Военноисторическите музеи вече повече от сто години изпълняват отговорната си мисия,  а опазването на  светините  е мисия и задължение на всеки един от нас.