logo

Съобщение

От 12.00 до 13.00 ч. се преустановява приемът на посетители в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” поради обедна почивка и извършване на дезинфекция.  
28 февруари 2011г. - Представяне на Сборник Военноисторически музеи том ІI
    В навечерието на Националния празник 3 март и 133–та годишнина от Освобождението на България в панорама „Плевенска епопея 1877 г.” Дирекция „Военно-исторически музеи” представи две свои издания.    Сборник „Военноисторически музеи” том 2 е поредната книга, с която Дирекцията си поставя амбициозната задача да достигне нивото на едно наистина национално издание по темата на Руско-турската война 1877/78 г. и в частност Плевенската епопея. Изданието дава трибуна на автори от цялата страна, работещи по темата и още във втората книга сред авторите са едни от най-утвърдените български историци - проф. д-р Андрей Пантев, проф. Иван Стоянов, проф. Евгени Гиндев.    Част от публикуваните в него материали са от проведената в залите на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” Национална кръгла маса на тема „Русия, Великите сили и Източният въпрос”. В книгата са публикувани редица неизвестни моменти, свързани с подготовката, хода и резултатите от войната, участието на Кримските българи, както и на личности, взели участие в бойните действия. Изданието с основание ще предизвика интереса на читателя и ще провокира и други автори за участие в следващите му издания.
„Плевна и гренадеры” е фототипно издание на книга от 1887 г., която вече е библиографска рядкост. Това издание е дело на Инициативен  комитет по издигането и освещаването на паметника на ген.М.Д.Скобелев в Плевен. Новото издание е част от проекта на Военноисторическите музеи за преиздаването на редки книги, свързани със събитията от Руско-турската война 1877/78 г.
Гости на проявата бяха народните представители  проф. д-р Андрей Пантев и Румен Петков. 

    Изтъкнатият историк проф. Пантев подчерта, че няма по-подходящо място за представянето на тези книги от Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”
Организираната от Община Плевен и Дирекция “Военноисторически музеи” проява започна с прекрасното акапелно изпълнение на песента „Окол Плевен” от Северняшкия ансамбъл за песни и танци.