logo

Съобщение

Във връзка със Заповед № РД 10-281/10.03.2020 на Кмета на Община Плевен се преустановява приемането на посетители в Панорама "Плевенска епопея 1877 г." и останалите обекти на РВИМ-Плевен до второ нареждане!
9 декември 2010г. - Изложба от проекта „Уникални реликви от българското Възраждане”.
    В навечерието на 133 –та годишнина от освобождението на Плевен  Военноисторическите музеи представят поредната изложба от проекта  „Уникални реликви от българското Възраждане”, като съвместна инициатива с Националния военноисторически музей – София.

    Гражданите и гостите на Плевен имат възможност да разгледат пищов капсулия, принадлежал на идеолога на българското националноосвободително движение Георги Раковски, пищов-кремъклия, с инициали Т.К., принадлежал на Тодор Каблешков, и тесак с бронзова дръжка и кожена ножна на Захари Стоянов.

    Животът и делото на тези дейци на националноосвободителните борби са свързани с най-героичните страници от българската история.

    Тези реликви са повод отново да се поклоним пред делото на борците от Възраждането, които с перо или със сабя, със слово или с кръвта си, донесоха свободата на българския народ.