logo

Съобщение

РЕГИОНАЛЕН  ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 14 април 2017 г. ще работят Експозиция „Плевенска епопея 1877 г.” в РИМ, Къща музей „Велики Княз Н.Николаевич” и Къща музей „Негово Кралско Величество Карол І” в гр. Пордим.

На 14 и 15 април 2017 г. ще работят Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” и Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. 

На 16 и 17 април 2017 г. музейните обекти

НЯМА ДА РАБОТЯТ

9 декември 2010г. - Изложба от проекта „Уникални реликви от българското Възраждане”.
    В навечерието на 133 –та годишнина от освобождението на Плевен  Военноисторическите музеи представят поредната изложба от проекта  „Уникални реликви от българското Възраждане”, като съвместна инициатива с Националния военноисторически музей – София.

    Гражданите и гостите на Плевен имат възможност да разгледат пищов капсулия, принадлежал на идеолога на българското националноосвободително движение Георги Раковски, пищов-кремъклия, с инициали Т.К., принадлежал на Тодор Каблешков, и тесак с бронзова дръжка и кожена ножна на Захари Стоянов.

    Животът и делото на тези дейци на националноосвободителните борби са свързани с най-героичните страници от българската история.

    Тези реликви са повод отново да се поклоним пред делото на борците от Възраждането, които с перо или със сабя, със слово или с кръвта си, донесоха свободата на българския народ.