logo

8 декември 2010г. - Откриване на обновения Румънски мавзолей край с. Гривица
     По повод 10 декември - Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение с официална церемония бе открит обновеният Румънски мавзолей край с. Гривица, съхранил костите на загиналите синове на румънския народ, останали завинаги на българска земя по време Руско-турската освободителна война и Плевенската епопея. На откриването присъстваха Негово превъзходителство посланикът на Румъния у нас Антон Пъкурецу, кметът на гр.Плевен Найден Зеленогорски, представителна част от ВВУБ „Г.Бенковски”, граждани и гости.

    Български и румънски свещеници отслужиха водосвет.

    В словото си ст.н.с. д-р Милко Аспарухов, директор на дирекция “Военноисторически музеи” припомни събитията от септември 1877 г. при третия щурм за Плевен, когато е и бойното кръщение на младата румънска армия. Обединената руско-румънска армия, под командването на княз Карол І атакува силните турски позиции на хълмовете около Плевен. На румънската армия се пада труден жребий - източния участък, на три километра северозападно от Гривица. В кръвопролитните сражения за овладяване на турските редути „Абдул Керим табия” и „Баш табия” румънската армия показва неподозирано добра подготовка и висок боен дух. Дадени са много жертви - убити 15 офицери и 1 333 войници, ранени 41 офицери и 1 176 войници или общо 2 565 румънски воини. От този ден долината пред укрепленията носи името Валя лакримий - Долината на сълзите, а в паметта на българския народ остава завинаги подвигът на капитан Валтер Мъръчиняну, на майор Георги Шонцу,  на командира на втори егерски полк майор Кандиану-Попеску, който с горещи слова и личен пример повежда войните в атака, героизмът  на редник Григоре Йон, сержант Стан Георге и капрал Ника Василе, всички те от втори батальон на егерски полк, пленили турско бойно знаме.
Земетресението във Вранча през 1977 г. нанася много поражения както на сградата, така и на стенописите в храмовото помещение.
    В периода 1993-1999 г. е първият етап на проект за консервация и реставрация с финансови средства от Румъния и от бюджета на българското Министерство на културата. След 1999 г. пред същото министерство многократно е поставян въпросът за отпускане на целеви средства за довършителни дейности по проекта и цялостното експониране на паметника. Средства не са  отпуснати и повече от 10 години Мавзолеят е затворен. Преди няколко години дирекция „Военноисторически музеи” с бюджетни средства и частни дарения започна ремонтно-възстановителни работи  в Мавзолея. 
    На 22 октомври 2010 година Военноисторическите музеи сключиха договор за сътрудничество с Националната служба в памет на героите, Букурещ, която отпусна за довършителни работи 4 920 лева. С тях се изгради мълниезащита, монтира се система за видеонаблюдение, извършиха се строително-ремонтни работи. След реставрация  бяха върнати иконите и други експонати от интериора.
    Гостите поднесоха венци и цветя в знак на признателност към саможертвата  на румънските герои.

    Церемонията по откриването на Мавзолея завърши с български народни танци в изпълнение на малките танцьори от ансамбъл „Нашенчета” при Центъра за работа с деца - Плевен.