logo

Съобщение

РЕГИОНАЛЕН  ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 14 април 2017 г. ще работят Експозиция „Плевенска епопея 1877 г.” в РИМ, Къща музей „Велики Княз Н.Николаевич” и Къща музей „Негово Кралско Величество Карол І” в гр. Пордим.

На 14 и 15 април 2017 г. ще работят Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” и Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. 

На 16 и 17 април 2017 г. музейните обекти

НЯМА ДА РАБОТЯТ

28 октомври 2010г. - Ст.н.с.д-р Милко Аспарухов получи годишната награда за хуманитаристика
    На 28 октомври 2010 г., на тържествена церемония в зала "Катя Попова", за втори път в Плевен беше връчена годишната награда за хуманитаристика на името на акад. Юрдан Трифонов. Гости на мероприятието бяха кметът Найден Зеленогорски, зам.-кметът д-р Валентин Матеев, директори на научни институти и членове на Съюза на учените в България. В началото на проявата експозе, посветено на 1 ноември - Ден на народните будители, изнесе Соня Лазарова от дирекция „Военноисторически музеи". Слово по повод 50-годишнината на Съюза на учените - клон Плевен, прочете председателят му доц. дсн Атанас Кирилов.    За престижното отличие от различните секции на Съюза на учените в България - клон Плевен, бяха направени следните номинации: проф. д-р на математическите науки Косто Митов, доц. д-р Свобода Гюрова, проф. д-р Григор Горчев, ст.н.с. д-р Милко Аспарухов и Трифон Банков - посмъртно. Постъпилите предложения бяха разгледани от назначена със заповед на кмета на Община Плевен комисия, с председател Ралица Веселинова, директор на дирекция „Образование и култура". Комисията е оценила номинациите по утвърдените в статута критерии: творец за цялостен принос за духовното, културно и научно развитие на Плевен и Плевенския край; труд или трудове със значителен принос в областта на историята, литературата, публицистиката, науката и културата.
    Носител на наградата по хуманитаристика на името на акад. Юрдан Трифонов за тази година стана ст.н.с. д-р Милко Аспарухов - директор на Дирекция "Военно-исторически музеи" - Плевен. Наградата му беше връчена от кмета на град Плевен г-н Найден Зеленогорски.
    По време на церемонията извънредно беше връчен и диплом за цялостен принос към културното и духовно развитие на Плевен и плевенския край. Неин носител посмъртно стана Трифон Банков - един от изследователите на акад. Юрдан Трифонов. Зам.-кметът д-р Валентин Матеев връчи диплома на неговата майка.