logo

Дарителска кампания
Заедно да съхраним историческата памет

По повод 140 години от Плевенската епопея 1877 г. и 40 години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Община Плевен и Регионален Военноисторически музей - Плевен обявяват дарителска кампания „Заедно да съхраним историческата памет”, за събиране на материали – вещи, снимки, документи, грамоти, юбилейни сувенири и др., свързани с историята на изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, с участието на гражданите на Плевен в строителството,  спомени на дарители и участници. Целта е дарените материали да се регистрират във фонда на музея и да се използват за създаването на постоянна експозиция  за изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” 
Инициативата ще завърши с изложба, която ще бъде представена в навечерието на 40 годишния юбилей на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” 
Материалите ще се обработят дигитално и в бъдеще ще бъдат достъпни чрез електронната страница на Регионален Военноисторически музей – Плевен.
Отзовалите се на инициативата граждани ще получат дарителска грамота. 

Телефони за контакт: 
064/ 830 251 – Централа Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” . 
0877 145 376 – Отдел „Връзки с обществеността”
0877 145 571 – Отдел „Научно експозиционен и фондове и Научен архив” 

 
27 октомври 2017 г. Доброволческа инициатива
 Служители от софтуерна компания САП Лабс България ЕООД по тяхна инициатива  боядисаха оградата на мемориален парк при Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” с осигурени от тях материали. 


Продължава...
 
23 октомври 2017 г. - Посланикът на Румъния Н. пр. Йон Гъля посети Плевен
 По повод 25 октомври - Ден на румънската армия, посланикът на Румъния Н. пр. Йон Гъля посети Плевен Той беше придружаван от военния аташе полк. Сорин Раду и отец Налуцо Опре – представител на Румънската православна църква у нас.  В Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” беше отслужена панихида в памет на загиналите в Руско-турската война 1877/78 г. румънски воини. На службата освен румънските гости присъстваха кметът на Плевен Георг Спартански и директорът на Регионален Военноисторически музей – Плевен Емилия Зорнишка. 


Продължава...
 
23 октомври 2017 г. Регионален военноисторически музей получи ценно дарение
 По повод 140 години от Плевенската епопея 1877 г. княз Никита Лобанов – Ростовский – член на Управителния съвет на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, дари на Регионален военноисторически музей уникална картина, представяща руския император Николай II със свитата си. Картината е рисувана от художника на императорската гвардия полк. Гиго Карлович Баксмансон. Тя е част от серия картини на художника баталист, които представят Николай Александрович в 10-те униформи на полковете, които е командвал. На нея той е в мундир като водещ на кавалерията на императрицата майка Мария Фьодоровна  В свитата на Николай ІІ са нарисувани още 14 души. Сред тях са министрите на императорския двор Иларион Иванович Воронцов-Дашков и ген. Владимир Борисович Фредерикс, министърът на войната Петър Симеонович Ванновски, както и други висши военни по онова време.
10-те картини са включени в албум с литографии, издаден в ограничен тираж през 1896 по повод коронясването на Николай като император. Картината е част от личната колекция на княз Ростовски. 


Продължава...
 
25 септември 2017 г.
 Рускоговорящи младежи от над 70 държави на различни континенти гостуваха в Плевен в рамките на  съпътстващата програма на Световния младежки форум на руските съотечественици, провел се на 23 и 24 септември в столицата под мотото „Съдбата на Русия – вчера, днес, утре”. 


Продължава...
 
11 септември 2017 г. 140 години от Третия щурм за превземането на Плевен
 На 11 септември 2017 г. пред Костницата в Скобелев парк-музей тържествено бе отбелязана 140-та годишнина от Третия щурм за превземането на града по време на Плевенската епопея – 11 и 12 септември 1877 година. 


Продължава...
 
11 септември 2017 г. Ценно дарение от народния художник на РФ Владимир Суровцев получи РВИМ
 На 11 септември 2017 г., по повод 140 години от Третия щурм за Плевен и 10 години от откриването на паметника на генерал М. Д. Скобелев в града, народният художник на Руската Федерация скулпторът Владимир Суровцев подари на Регионален Военноисторически музей умалено копие на паметника на генерал М. Д. Скобелев. 


Продължава...
 
Още...