logo

Съобщение

РЕГИОНАЛЕН  ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН

СЪОБЩЕНИЕ ЗА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 14 април 2017 г. ще работят Експозиция „Плевенска епопея 1877 г.” в РИМ, Къща музей „Велики Княз Н.Николаевич” и Къща музей „Негово Кралско Величество Карол І” в гр. Пордим.

На 14 и 15 април 2017 г. ще работят Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” и Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ”. 

На 16 и 17 април 2017 г. музейните обекти

НЯМА ДА РАБОТЯТ

6 март 2016 г. Изложба реликви от Руско-турската война 1877/78 г. с експонати от фонда на РВИМ
 По повод 139 години от Освобождението на България в Московския културно-делови център „Дом на Москва в София” се откри изложба „Оръжие и униформи от времето на Руско-турската Освободителна война 1877/78 г.” с експонати от фондовете на Регионален Военноисторически музей - Плевен. 
Изложбата се организира със съдействието на отдел „Външноикономически и международни връзки” на Правителството на Москва. 


Продължава...
 
3 март 2017 г. Национален празник на Република България
 Хиляди жители на Плевен и гости от цяла България посетиха Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ в празничния 3 март.


Продължава...
 
2 март 2017 г. Изложба детски рисунки от Национален конкурс „Освобождението”
 На 2 март 2017 г. в панорама „Плевенска епопея 1877 г.” се откри традиционната изложба на детски рисунки от Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението”, посветена на Националния празник 3 март и 139-та годишнина от Освобождението на България.


Продължава...
 
1 март 2017 г. Панихида по повод 136-та годишнина от гибелта на цар Освободител Александър ІІ
 На 1 март 2017 г., в Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец", по инициатива на Община Плевен и Регионален военноисторически музей - Плевен се отслужи традиционната панихида по повод 136-та годишнина от гибелта на цар Освободител Александър ІІ.


Продължава...
 
28 февруари 2017 г. Предпразнична вечер в читалище „Наука 1870” град Троян
 По повод 139 години от Освобождението на България от османска власт ТД „Амбарица 21” град Троян, съвместно с Регионален Военноисторически музей град Плевен организира предпразнична вечер . Срещата се откри със слово на доц. д-р Милко Аспарухов - директор на РВИМ град Плевен. Програмата включваше историческа беседа от Мария Лилова- екскурзовод в РВИМ, прожекция на филма „Памет” и литературна програма. Събитието се проведе в читалище „Наука 1870” град Троян в присъствието на много граждани.

 
Напусна ни колегата и приятелят Евелина Генова
Напусна ни колегата и приятелят Евелина Генова - археолог и музеен специалист, оставил трайна диря в музейното дело на град Плевен.
Поклон пред светлата и памет!

 
2 февруари 2017 г. 185 години от рождението на граф Н. П. Игнатиев
 С младежка интелектуална игра под надслов „Игнатиеви игри“ в посолството на Руската федерация бе отбелязана 185-та годишнина на големия руски дипломат и държавник граф Н. П. Игнатиев. Съдбата му е тясно свързана с нашата страна, а неговите думи „Моят идеал – свободна България“ се помнят и днес. Заради тази  си вдъхновена мечта руският аристократ полага подписа си под Санстефанския мирен договор, даващ свобода на България след 500-годишна османска власт.
Гост на честването бе кметът на Плевен Георг Спартански. 


Продължава...
 
Още...